Tvätta taket på huset kanske inte står överst på önskelistan, men det är definitivt något som gör att huset mår bättre och skaderisken minskar. Ibland kan man tro att regn och snö sköljer av taket, men det kan vara just dessa väder som gör att taket får skador och behöver hjälp av takläggning göteborg.

När ska man tvätta taket?
Det beror både på husets material och vädret. En lämplig tidpunkt för taktvätt är från april till slutet av september, men det är mest temperaturen som avgör och en varm oktober kan också fungera. Det ska helst vara soligt och klart, inte blåsigt och över 15 grader plus. Om fasaden är gjord i puts är det dock bäst att utföra taktvätten i regn eftersom du inte vill att fasaden ska bli smutsig.

Tvätta inte alla sorters tak
Om taket har legat på huset länge, mer än 15 år, finns det för det mesta inte någon skyddsbeläggning kvar på ytan. Du ska inte tvätta tak som saknar skyddsbeläggning, du får visserligen ett rent tak men det fyller inte samma funktion. Om du tvättar ett tak med skyddsbeläggning undviker du att mossa växer på det och beläggningen håller längre. Tänk också på miljön och undvik kemikalier. Att spola av det med kallt vatten brukar räcka långt. Om taket är nytt och har skyddsbeläggning kan du tvätta det när det börjar se lite grönt ut efter 3-4 år, men det kan variera mellan olika tak och beroende på husets väderstreck samt om det är takläggare som jobbar jour.

Men hur ser man att skyddsbeläggningen är skadad eller borta? Färgen kan vara blekt eller ha försvunnit och pannorna börjar suga in vattnet istället för att leda ner det. Om du är osäker på hur skyddsbeläggningen fungerar kan du hälla lite vatten på en panna så får du svaret. Om pannan blir väldigt blöt är skyddsbeläggningen skadad.

Du kan tvätta betongpannor själv medan du oftast behöver anlita en expert för att tvätta ett plåttak eftersom det krävs erfarenhet för detta. Lerteglet är känsligt och kan gå sönder, därför ska ett sådant tak tvättas från en skylift. Tvätta inte eternittaket om du har ett sådant – det innehåller asbest som är miljöfarligt. Ett sådant tak är det inte värt att rengöra, det behöver bytas ut.

Säkerhet på taket – alltid en nyckelfaktor
Om jag ska tvätta tegelpannorna själv, vad är viktigt att tänka på?

Säkerhet är det viktigaste. När taket blir blött kan det bli halkigt och man behöver vara extra försiktig. Stegen ska ställas på ett glidskydd så att den står stadigt när du går upp. Var gärna två personer så att ni kan ha ögonkontakt med varandra när det är dags att tvätta – och använd säkerhetsselar när ni vistas på taket!