En flyttstädning är ett stort arbete, men det behöver trots allt göras när man ska lämna sin gamla bostad. I den här artikeln tar vi upp alla de saker som behöver göras under flyttstädningen för att bostaden ska kunna lämnas i godkänt skick.

Putsa fönster och speglar
Något som många upplever som extra jobbigt i samband med en flytt är att alla fönster ska putsas. De ska rengöras på insida, utsida och mellan glasrutorna. Även karmarna ska göras rena. Fönstren kan putsas oavsett årstid, men ibland kan det vara svårare att få ett bra resultat. Självklart ska också alla speglar i bostaden putsas.

Rengöra golv, väggar och tak
Samtliga golv, väggar och tak i bostaden ska vara helt rena när bostaden lämnas. I regel städas inte de här ytorna förrän allt annat är utflyttat. I regel börjar man med att torka av taket, och sedan dammar man ned väggarna, för att sedan torka bänkar, fönsterbrädor, lister och annat. Sist ska golven dammsugas och våttorkas. Ibland kan det finnas undantag från den här typen av städning. Om det ska målas, om golv ska bytas eller liknande behöver man i regel inte vara så noga med att göra det – om ytorna inte är kraftigt nedsmutsade.

Städa skåp och garderober
Givetvis ska alla garderober, skåp och lådor vara tömda och väl rengjorda när man flyttar. Den nya hyresgästen ska bara kunna hänga in sina kläder eller lägga ner sake

Personal inför flytten

r i kökslådorna utan att behöva ta fram dammsugaren först. Det är inte fel att använda våtservetter, eller bara en fuktig trasa för att torka ur ordentligt när man dammsugit. På så sätt får man bort eventuella fläckar. Tänk också på att rengöra skåp i badrummet, i källaren med mera.

Rensa avlopp och ventiler
Något annat som man måste göra är att rensa alla avlopp och ventiler. Ventilerna räcker det ofta med att dammsuga ur lite försiktigt. När det gäller avloppen ska de torkas ur, eventuellt hår eller annan smuts ska tas bort och dessutom är det viktigt att det inte är stopp någonstans.

Vitvarorna ska rengöras
Alla vitvaror som kyl, frys, tvättmaskin och diskmaskin ska rengöras. I diskmaskin samt tvättmaskin finns filter som ska tas bort och tömmas, maskinen ska torkas av och gärna köras med särskild maskinrengöring. Eventuella fack ska torkas ur, och maskinen ska lämnas öppen. Kyl och frys ska frostas av, tömmas och torkas ur. Eventuella lådor ska rengöras, även de som sitter i kylens dörr. Tänk även på att rengöra det lilla hålet för avrinning som finns i kylskåpet! Lämna dörrarna på glänt och ställ gärna in en liten skål ättika efter rengöringen för att få bort eventuell dålig lukt. Den skålen kan enkelt tömmas strax innan bostaden lämnas för gott.

Categories: Flyttjänster