Bettskena, även känd som munskydd eller tandbeskyddare, är en enhet som bärs över tänderna för att skydda dem från skador orsakade av nattlig tandgnissling och/eller käkpressning, två tillstånd som ofta är kopplade till bruxism och Temporomandibulär leddysfunktion (TMD). Bettskenor är lättillgängliga på apotek och kan vara ett effektivt verktyg för att hantera dessa problem.

Tandgnissling och käkpressning kan orsaka huvudvärk, käk- och ansiktssmärta, sömnproblem, tandkänslighet och till och med skadade eller spruckna tänder. Användning av bettskena kan hjälpa till att lindra dessa symtom genom att ge en barriär mellan över- och underkäken, vilket förhindrar direkt kontakt och därmed minskar trycket på tänderna och käk muskulaturen.

Bettskenor finns i olika former och storlekar och det finns två huvudtyper: anpassningsbara bettskenor och anpassade bettskenor. Anpassningsbara bettskenor är de som oftast finns tillgängliga på apotek. Dessa är förformade enheter som kan anpassas till användarens mun genom att värmas upp i varmt vatten och sedan formas runt tänderna. Anpassade bettskenor är vanligtvis tillverkade av en tandläkare eller ett dentallaboratorium enligt användarens exakta tandavtryck, vilket garanterar perfekt passform, vitare tänder och maximal komfort.

 

Det finns flera fördelar med att använda bettskenor

Först och främst erbjuder de omedelbar lindring för dem som lider av bruxism eller TMD, genom att minimera kontakt mellan tänderna och därmed reducera den direkta skada som gnissling och pressning kan orsaka. Dessutom kan bettskenor hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten genom att minska frekvensen och intensiteten av gnissling och pressning, vilket ofta uppstår under sömnen.

Bettskenor hjälper även till att förhindra långsiktig skada på tänderna. Tandgnissling och käkpressning kan leda till utsättning av dentin, tandens underliggande känsliga vävnad, vilket kan orsaka ökad känslighet och risk för hål. De kan också bidra till att minska risken för tandfrakturer och sprickor, vilket kan leda till mer allvarliga tandproblem om de inte behandlas.

Användningen av bettskena är relativt enkel. Enheten bärs vanligtvis över natten när de flesta episoderna av gnissling och pressning äger rum. Det är dock viktigt att sköta om din bettskena ordentligt. Den bör rengöras regelbundet med ett milt tvålbaserat rengöringsmedel och sköljas noggrant efter varje användning för att förhindra uppkomsten av bakterier. Dessutom bör bettskenan förvaras i en skyddande behållare när den inte används för att förhindra skador.

Trots de många fördelarna är det viktigt att komma ihåg att bettskenor inte behandlar orsaken till bruxism eller TMD. De är bara ett verktyg för att hantera symtomen. Om du lider av svår eller ihållande bruxism eller TMD, bör du söka professionell hjälp. En tandläkare eller specialist inom TMD kan erbjuda ytterligare behandlingsalternativ och strategier för att hantera dessa tillstånd, inklusive fysioterapi, stresshanteringsmetoder eller mediciner.

Bettskenor tillhandahållna av apotek kan vara ett effektivt första steg för att hantera symtom på bruxism eller TMD. De är prisvärda och lättillgängliga, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för de som vill prova på en bettskena utan att behöva investera i en dyr anpassad enhet från en tandläkare.

 

Apoteks bettskenor är dock inte lämpliga för alla

Vissa människor kan finna dem obekväma eller ineffektiva på grund av deras “en storlek passar alla” design. Om du har svårt att använda en apoteksbettskena, eller om du inte upplever lindring från dina symtom, är det rekommenderat att konsultera en tandläkare för mer skräddarsydda lösningar.

Sammanfattningsvis kan bettskenor som finns tillgängliga på apotek erbjuda omedelbar lindring för dem som lider av bruxism eller TMD genom att erbjuda en skyddande barriär mellan tänderna och minska skador från gnissling och pressning. Med korrekt vård och underhåll kan de vara ett effektivt verktyg för att hantera dessa tillstånd. Men för de med mer allvarliga eller ihållande symtom kan det vara nödvändigt att söka professionell medicinsk rådgivning för att korrekt behandla och hantera deras tillstånd.